Strandvogels 1 begrijpt inmiddels wat er nodig is in deze fase van de competitie

Rood Wit Zaanstad - Strandvogels (competitie)

Wedstrijddatum: zondag 17 maart 2024
Uitslag: 2-3 (1-1)
Scoreverloop: 1-0 (penalty); Merlijn Weel 1-1; eigen doel 1-2; Givano Lubbe 1-3; 2-3

Selectie:
Edwin Hoogland; Twan Dekker (Tom Bakker), Jan Ruiter, Niek Broersen en Rowin de Wit (Max van Kampen); Merlijn Weel, Tim Broersen en Dawid Zerek (Mike Dudink); Givano Lubbe (Aleks Zerek), Sven Immen en Aleks Zerek

Na zeg maar gerust een beroerde herstart van de competitie in dit kalenderjaar, lijken de spelers van Strandvogels te begrijpen wat er nodig is om resultaten te boeken. Als dat niet lukt met mooi combinatievoetbal, dan moet er gewerkt worden. Dat werd vorige week gedaan in Ilpendam en leverde toen een punt op. En ook in Zaandam toonde Strandvogels wilskracht en nu leverde het zelfs drie punten op, tegen bepaald geen slechte ploeg.

De Oguzhan Özyakup tribune zat voorafgaand aan de wedstrijd nog bepaald niet afgeladen vol. De naamgever van deze tribune, Turks international en inmiddels speler van Fortuna Sittard, is een oud-speler van ZTS, de voorloper van RW Zaanstad.

De Oguzhan Özyakup tribune zat voorafgaand aan de wedstrijd nog bepaald niet afgeladen vol. De naamgever van deze tribune, Turks international en inmiddels speler van Fortuna Sittard, is een oud-speler van ZTS, de voorloper van RW Zaanstad.

Zoals in Onderdijk al te zien was, was ook in Zaandam zichtbaar; Rood Wit Zaanstad beschikte over een aantal behendige en slimme spelers. Die zorgden er in de beginfase van de wedstrijd voor dat Strandvogels onder druk werd gezet, zonder dat het meteen tot grote kansen leidde. Maar Strandvogels kwam in ieder geval niet lekker onder de druk vandaan, de bal werd meestal weer snel ingeleverd. Na een kleine tien minuten spelen zorgde die druk er voor dat Strandvogels, in de ogen van de scheidsrechter, aan de noodrem trok in het strafschopgebied. De overtreding was niet zwaar en de scheidsrechter stond op grote afstand, maar eerlijk gezegd denk ik wel dat hij het goed had gezien. Wat hij dan weer minder goed zag was dat een speler van de thuisploeg bij de feilloos benutte penalty veel te vroeg inliep. Protesten hielpen niet en dus stond Rood Wit al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Strandvogels had in de gaten dat er een schepje bovenop moest en kwam na de tegentreffer beter in de wedstrijd. Zozeer zelfs dat het vijf minuten na de openingstreffer weer gelijk stond. Na een combinatie tussen Dawid Zerek en Sven Immen gaf laatstgenoemde de bal mee op Merlijn Weel. Die aarzelde niet en raakte de bal zo ongelofelijk lekker dat deze zelfs buiten bereik van de keeper, toch een voormalig Ghanees international, in de verre hoek zeilde.

Hoewel Strandvogels dus wat beter in de wedstrijd kwam, kreeg de thuisploeg in het resterende gedeelte van de eerste helft de beste kansen. Eenmaal was het zelfs eigenlijk een wonder dat er niet werd gescoord maar dat Edwin Hoogland zich over de bal kon ontfermen, maar de Vogels haalden de rust met de gelijke stand.

Na dat kwartiertje rust kwam Strandvogels in de tweede helft beter voor de dag. In de rust waren een paar puntjes op de i gezet en het was de spelers ook wel duidelijk dat de sterkste linie van de thuisploeg niet de achterhoede was. En dus werd geprobeerd die linie wat meer onder druk te krijgen en dat lukte al snel. Na zo’n tien minuten spelen gaf Dawid Zerek de bal mee op Twan Dekker die het speeltuig blind maar ook hard en zuiver voor doel slingerde. Een verdediger van Rood Wit stond onder druk van Sven Immen en kopte de bal daardoor onhoudbaar achter zijn eigen keeper.

Dit was een flinke tik voor de gastheren wat onderling tussen de spelers van de thuisploeg voor de nodige irritatie zorgde. En die irritatie zorgde er weer voor dat Strandvogels de nodige ruimte kreeg waarvan Sven Immen leek te profiteren. Hij brak door en kon alleen richting de keeper, maar werd ineens teruggefloten wegens buitenspel. Of het buitenspel was weet ik niet, maar mijn collega aan de andere kant vlagde niet dus dan lijkt het mij toch niet. Maar goed, Sven’s actie kreeg dus niet de goedkeuring van de scheidsrechter. En een paar minuten later zat het hem weer niet mee toe hij in het strafschopgebied onderuit getikt werd. Net als in de eerste helft bij het penaltymoment stond de scheidsrechter op grote afstand, maar nu gebaarde hij dat er doorgespeeld moest worden.

De scheidsrechter werd na afloop emotioneel omdat het zijn laatste wedstrijd bleek te zijn. Hij had een zware ziekte overwonnen en wilde daarom nog graag een keer fluiten. Het is u gegund, hopelijk nog een groot aantal gezonde jaren.

De scheidsrechter werd na afloop emotioneel omdat het zijn laatste wedstrijd bleek te zijn. Hij had een zware ziekte overwonnen en wilde daarom nog graag een keer fluiten. Het is u gegund, hopelijk nog een groot aantal gezonde jaren.

Maar Strandvogels rook een derde goal en die kwam er niet veel later ook. Nu was Givano Lubbe doorgebroken en hij stuitte in eerste instantie nog half op de keeper. Hij moest daardoor iets naar de buitenkant uitwijken maar wist toch keurig de bal het doel in te schuiven.

De thuisploeg ging vrijwel direct hierna wisselen in de hoop de wedstrijd te kantelen en dat lukte ook. Strandvogels werd weer meer terug gedrongen en kreeg voorin niet meer de ruimte die het in het eerste kwartier nog wel had. Uit een hoekschop wist Rood Wit met nog ongeveer een kwartier te spelen terug te komen tot 2-3. Een speler kon veel te makkelijk inkoppen terwijl Edwin Hoogland ondertussen wat werd geblokkeerd door een andere speler van de thuisploeg.

Hierdoor had Strandvogels nog een lastig kwartiertje voor de boeg maar die kwam het zonder verder kleerscheuren door, al was het soms hachelijk.

Door deze zege heeft Strandvogels zichzelf weer wat lucht verschaft. Niet dat de problemen voorbij zijn, nog altijd is de marge met de ploegen onderin klein. Aan de andere kant, nummer 3 Zaandijk heeft ook maar vier punten meer dan Strandvogels. Oftewel, het kan nog alle kanten op. Na twee uitwedstrijden op rij speelt Strandvogels komende zondag weer thuis, tegen De Valken.

Competitiestanden

Programma, uitslagen en topscoorders

De Beker

Geplaatst in Strandvogels 1