Sterk collectief Strandvogels 1 houdt Spartanen opnieuw van winst

Spartanen 1 - Strandvogels 1 (competitie)

Wedstrijddatum: zondag 16 april 2023
Uitslag: 1-1 (0-0)
Scoreverloop: Aleks Zerek 0-1; 1-1

Selectie:
Edwin Hoogland; Matthijs Huisman, Niek Broersen, Mitch Hofland, Jan Ruiter, Bram Koomen (Max van Kampen); Merlijn Weel (Tom Bakker), Gerald Broedersz, Tim Broersen; Jordy Weel, Aleks Zerek (Sven Immen)

Net als in Onderdijk, toen het 2-2 werd, heeft Strandvogels ook in Wognum een punt gepakt tegen Spartanen. Toen was het gelijkspel een startsein voor een lange ongeslagen serie, waarin gewonnen werd van RKEDO, Hauwert en KGB, terwijl Dynamo en DWOW op een gelijkspel werden gehouden. Die vijf ploegen zijn de resterende tegenstanders in het slot van de competitie, waarin Strandvogels nog de kans heeft om directe handhaving te bewerkstelligen. Het punt in Wognum kwam dan ook als geroepen en dat moet vertrouwen geven voor de laatste weken.

In Wognum moest Strandvogels het doen met een flink gewijzigde opstelling ten opzichte van de laatste weken. Aanvoerder Bryan Broedersz en Tijmen de Kroon kampten met blessures, Tigo Harder en Dawid Zerek ontbraken door een schorsing, terwijl Lars Groot en Rowin de Wit niet beschikbaar waren dit weekend. Coach Martin Glim benadrukte voor de wedstrijd dat dit geen probleem moest zijn, want met een compacte speelstijl was hij ervan overtuigd dat het Spartanen zeer moeilijk gemaakt kon worden.

De wedstrijd, die een kwartier later begon wegens het uitlopen van de wedstrijd tussen Spartanen 2-VIOS W 2, kende een rustige beginfase. Spartanen had het meeste balbezit, maar mocht dat ook van Strandvogels. Andersom lieten de Wognummers, die toch nog wel een kans hadden om de nacompetitie te halen, Strandvogels met rust in de opbouw. De wedstrijd speelde zich dan ook voornamelijk af op het middenveld, zonder dat beide ploegen tot (grote) kansen kwamen. Gaandeweg kreeg Strandvogels toch het gevoel dat het niet zo gek veel onderdeed voor Spartanen en zocht het meer de aanval. Dit resulteerde in een paar speldenprikken voor het doel, waarbij de keeper er niet goed uit zag bij een vrije trap van Gerald Broedersz en uit een volgende vrije trap kwam Merlijn Weel een paar centimeter tekort om de bal langs de keeper te verlengen.

Na ongeveer een half uur spelen leek de spits van Spartanen uit het niets alleen op Edwin Hoogland af te kunnen lopen, na een foute breedtebal van Mitch Hofland. Mitch was echter op tijd weer bij de les en ontfutselde de bal door middel van een perfecte sliding. Even later weer een moment van onachtzaamheid in de Strandvogels verdediging, nu door de jonge Jan Ruiter, die verder een prima wedstrijd speelde. De rechtsbuiten van Spartanen ging er met de bal vandoor en legde deze panklaar op het hoofd van zijn collega, maar die kopte ruim over.

Spartanen kreeg hierdoor wel wat meer energie en 5 minuten later had diezelfde speler de kans om zijn gemiste kans alsnog te verzilveren. De voorzet kwam nu vanaf de linkerkant, maar in plaats van met het hoofd, probeerde hij de bal nu met de borst binnen te werken. Strandvogels haalde opgelucht adem en niet veel later floot scheidsrechter Kortekaas voor de rust.

In de rust een voorzichtig tevreden Martin Glim, die hamerde op het blijven opbrengen om het compact te houden en, waar mogelijk, meer de voetballende oplossing te zoeken. De start van Strandvogels was nog redelijk, maar na 5 minuten ging de spits van de Wognummers toch alleen op Edwin af. Gelukkig toonde deze zich wéér een uitstekende keeper en pareerde de poging ten koste van een corner, die niets opleverde.

De storm ging toch weer even liggen en Strandvogels vond meer en meer de ruimte om te voetballen. Na bijna een kwartier spelen in de tweede helft kreeg de ploeg bovendien een prettige steun in de rug. Tim Broersen en Aleks Zerek besloten wat meer druk te geven op de verdediging van Spartanen. De verdediger had geen andere keuze dan zijn keeper in te spelen, maar die ging vervolgens hopeloos in de fout. Hij speelde de bal recht in de voeten van Aleks en die wist wel raad met het buitenkansje. Zo stonden de Vogels ineens met 0-1 voor en wist Spartanen dat het uit een ander vaatje moest gaan tappen.

Trainer Glim wisselde Aleks vrijwel direct na zijn goal en Sven Immen kwam voor hem in het veld. Spartanen begon iets meer te drukken, ook nadat er wat wissels werden doorgevoerd. Er volgden wat hachelijke momenten voor het Strandvogels doel, maar het collectief, onder bezielende leiding van Mitch Hofland – toch wel de uitblinker van vandaag, zonder iemand anders te kort te doen – gaf alles om de 3 punten mee te nemen naar Onderdijk. Strandvogels werd echter steeds meer naar achter gedrukt en in minuut 77 was het raak voor de thuisploeg. Een goede aanval over de rechterkant werd gevolgd door een dito voorzet en voor de aanvaller van Spartanen was het vervolgens een simpel klusje om de gelijkmaker aan te tekenen.

Na de gelijkmaker ging het offensief van de thuisploeg gek genoeg iets liggen, wat Strandvogels de kans gaf om even bij te komen. Door een aantal blessurebehandelingen en wissels, Bram Koomen werd vervangen door Max van Kampen en Merlijn Weel door Tom Bakker, werd het tempo vakkundig uit de wedstrijd gehaald, tot grote frustratie van de Wognummers. Er kwam nog een grote kans voor Spartanen, maar symbolisch doken twee Vogels zich in de baan van het schot, zodat er geen verder gevaar ontstond. In de absolute slotfase kwamen de Vogels nog in het strafschopgebied van Spartanen, maar kreeg Sven Immen de bal net achter zich gespeeld en zag Gerald Broedersz in de afvallende bal geen mogelijkheid om direct uit te halen. Nog geen minuut later floot de prima scheidsrechter voor het einde en gingen bij de Vogels de handen omhoog. Een bonuspunt in de strijd om de nacompetitie te ontlopen, dat is altijd welkom.

Volgende week staat er, om aan die opdracht te voldoen, een cruciale wedstrijd op het programma. Het in vorm verkerende RKEDO komt naar Onderdijk, zij staan met 26 punten een plek boven Strandvogels, en wonnen knap met 1-2 bij onze buren uit Wervershoof. In De Goorn boekte Strandvogels dit seizoen een 0-2 zege, de eerste driepunter dit seizoen. Aan de mannen van Martin Glim, die hopelijk dan weer een hoop afwezigen kan begroeten, de taak om het punt bij Spartanen een passend vervolg te geven!

Verslag met dank aan notulist Jorrit Kaarsemaker en schrijver Gerald Broedersz!

 

Foto’s en filmpjes met dank aan Jorrit Kaarsemaker!

Competitiestanden

Programma, uitslagen en topscoorders

De Beker

Geplaatst in Strandvogels 1