90-jarig Strandvogels promoveert naar 3e klasse

Winkel 1 - Strandvogels 1 (nacompetitie)

Wedstrijddatum: zondag 19 juni 2022
Uitslag: 2-6 n.v. (2-2 na normale speeltijd, 1-1 met rust)
Scoreverloop: 1-0; Jordy Weel (penalty) 1-1; Bryan Broedersz 1-2; 2-2; Givano Lubbe 2-3; Jordy Weel 2-4; Givano Lubbe 2-5; Givano Lubbe 2-6

Selectie:
Edwin Hoogland; Rowin de Wit (Lars Groot), Niek Broersen, Tigo Harder (Jeroen Mol) en Merlijn Weel; Gerald Broedersz, Bryan Broedersz (Dawid Zerek) en Matthijs Huisman (Stijn Sierkstra); Siebren Waardenburg (Twan Dekker), Jordy Weel en Tim Broersen (Givano Lubbe)

Voorafgaand aan dit seizoen was het doel om voor de prijzen te spelen. Niet alleen omdat dit al jaren de ambitie van Strandvogels is, maar vooral ook omdat de club in 2022 90 jaar bestaat. Een kampioenschap zat er al enige tijd niet meer in, een periodetitel nog wel. Dat leek ook lastig te worden, maar door een paar goede uitslagen neer te zetten in combinatie met gunstig uitslagen op andere velden, werd dit doel wel bereikt.

Strandvogels eindigde als 2e en dwong daarmee een ticket voor de nacompetitie af. Die bestond dit jaar alleen uit een finaleronde en omdat Strandvogels de hoogst eindigende periodetitelwinnaar in 4B was, rolde 3e-klasser Winkel uit de bus als tegenstander.


IMG_1038

 

Vanwege de grote overwinning op St. George, en vooral ook het spel en de wilskracht die werden getoond, had ik vooraf wel vertrouwen in een goede afloop. Dat vertrouwen liep wel een deuk op toen Winkel al in de 4e minuut de score opende. Verdedigend zag het er bij Strandvogels niet goed uit, het leken wel zenuwen. Het bleek het begin van een enerverende wedstrijd waarbij het in ruime getale opgekomen publiek uitstekend aan z’n trekken kwam. Strandvogels herstelde zich vlot van de nerveuze openingsfase en kwam beter in het spel. In de 9e minuut werd Tim Broersen onderuit getikt in het strafschopgebied en dus ging de bal op de stip.

Tim Broersen met de bal aan de voet in het strafschopgebied. Seconden later zal hij aangetikt worden, penalty.

Tim Broersen met de bal aan de voet in het strafschopgebied. Seconden later zal hij aangetikt worden, penalty.

Routinier Jordy Weel, hij scoorde ook al in het legendarische promotieduel met West Frisia in 2012, maakte vanaf 11 meter geen fout.

Deze gelijkmaker gaf Strandvogels nog wat meer vertrouwen en de Vogels trokken het initiatief meer naar zich toe. Maar ook Winkel bleef zich af en toe roeren in aanvallend opzicht. Zo moest Edwin Hoogland in de 20e minuut redding brengen nadat de bal na een vrije trap richting benedenhoek leek te gaan. De Strandvogelskeeper toonde zich echter ook nu de betrouwbare keeper die hij het hele seizoen al was. Strandvogels nam meer en meer de overhand en dwong Winkel steeds verder terug. In de 23e minuut teisterde Gerald Broedersz, ook een routinier die er in 2012 al bij was, de lat met een schot van net buiten het strafschopgebied.

De bal kwam terug in het spel en ook terug in het bezit van Strandvogels. Jordy Weel gaf deze vervolgens voor waarna Bryan Broedersz in kansrijke positie voorlangs schoot.

In de tegenaanval werd het “thuisspelende” Winkel levensgevaarlijk, maar de aanval werd afgefloten wegens buitenspel. Meteen een goed moment voor mij om te melden dat het arbitrale trio deze middag van uitstekend niveau was. Discussies zijn er altijd, maar er was bijzonder weinig op de mannen in het zwart aan te merken en dat droeg zeker bij aan de attractiviteit van de wedstrijd. Strandvogels bleef de bovenliggende partij en kort voordat er een halfuur gespeeld was kopte Jordy Weel over na een goed genomen corner van Gerald Broedersz.

Vijf minuten later was Winkel dicht bij een nieuwe voorsprong toen de bal na een prima schot maar net naast ging. De laatste mogelijkheid voor rust was voor het bezoekende Strandvogels, maar ook het schot van Jordy Weel trof geen doel.

Het arbitrale trio bestaande uit scheidsrechter Martin de Jager en assistenten Jan Beens en Chris Aben floot/vlagde een prima wedstrijd.

Het arbitrale trio bestaande uit scheidsrechter Martin de Jager en assistenten Jan Beens en Chris Aben floot/vlagde een prima wedstrijd.

Na rust kwam bij Strandvogels Stijn Sierkstra in de ploeg voor Matthijs Huisman. De pas 17-jarige middenvelder was één van de voorbeelden dat de toekomst van Strandvogels rooskleurig is, er klopt voldoende jeugdig talent aan de deur. Nog meer als in het eerste bedrijf, was Strandvogels in de tweede helft de betere ploeg. De eerste kans was ook voor de Vogels, na een voorzet van Merlijn Weel wist de keeper van Winkel de bal na het schot van Bryan Broedersz met moeite tot corner te verwerken. Uit die corner wist Siebren Waardenburg de bal nog net richting doel te koppen, maar deze inzet was een stuk gemakkelijker te verwerken door de keeper van Winkel. Na een slippertje van Tigo Harder was Winkel ineens dicht bij een hernieuwde voorsprong, maar met een uitstekende redding wist Edwin Hoogland de fout van zijn centrale verdediger te herstellen.

Edwin Hoogland brengt hier redding bij een andere mogelijkheid van Winkel in het begin van de 2e helft.

Edwin Hoogland brengt hier redding bij een andere mogelijkheid van Winkel in het begin van de 2e helft.

Het wachten was op het moment dat Strandvogels het overwicht zou uitdrukken in de score en dat gebeurde ruim een kwartier voor tijd. Na een klutssituatie kwam de bal via Gerald Broedersz voor de voeten van broer Bryan. Die zat voor zijn doen niet heel goed in de wedstrijd, maar toonde hier zijn klasse. Heel koel tikte hij de bal over de uitkomende keeper in de verre hoek.

Dit betekende grote vreugde op en rond het veld, waarbij vooral de jeugdspelers van Strandvogels zich van zijn beste kant lieten zien/horen. Het mooie was dat Strandvogels, nadat het eindelijk op voorsprong was gekomen, doorging op dezelfde wijze. Dus niet de fout maken om achteruit te lopen, maar proberen die voorsprong uit te bouwen.

Ook na de 1-2 bleef verdediger Rowin de Wit bij corners gewoon mee naar voren gaan.

Ook na de 1-2 bleef verdediger Rowin de Wit bij corners gewoon mee naar voren gaan.

Dit lukte bijna in de 78e minuut toen de keeper de bal los moest laten na een goed schot van Siebren Waardenburg. Jordy Weel was er als de kippen bij voor de rebound, maar de doelman van Winkel kon nog net op tijd ingrijpen.

Kort hierna werd Tim Broersen, misschien wel de beste Strandvogelsspeler van dit seizoen, licht geblesseerd/moegestreden, gewisseld voor Givano Lubbe. Achteraf gezien een zeer bepalende wissel van de afscheid nemende trainer Patrick de Vries. Al bijna direct nadat hij binnen de lijnen was, kreeg Givano een grote mogelijkheid. Het was Bryan Broedersz die er op rekende dat Givano diep zou gaan en de bal blind omhaalde. Helaas ging het eerste schot van de jonge spits net over en naast het doel.

De eerste mogelijkheid voor Givano Lubbe, in de reguliere speeltijd. Deze inzet ging naast het doel van Winkel, terugleggen op Gerald Broedersz was waarschijnlijk een betere optie geweest.

De eerste mogelijkheid voor Givano Lubbe, in de reguliere speeltijd. Deze inzet ging naast het doel van Winkel, terugleggen op Gerald Broedersz was waarschijnlijk een betere optie geweest.

Een paar minuten later ging het vreselijk mis voor Strandvogels, Op zeer ongelukkig wijze kreeg Stijn Sierkstra de bal tegen zijn hand en dus ging de bal voor de tweede keer deze middag op de stip. Edwin Hoogland koos voor een hoek, maar de inzet van de Winkelspeler ging recht door het midden en dus was het weer gelijk.

Het leek uit te draaien op verlenging, maar Gerald Broedersz probeerde de klus nog in de reguliere speeltijd te beslissen. De speler met bijnaam opa had waarschijnlijk niet zoveel trek in nog eens 30 minuten extra, maar de bal ging na zijn schot over.

Gerald Broedersz knalt kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de bal over het doel van Winkel, het wordt verlengen.

Gerald Broedersz knalt kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de bal over het doel van Winkel, het wordt verlengen.

Er moest dus toch verlengd worden en dat is best een opgave na een lang seizoen en een spannende en zware strijd van 90 minuten.

De spelers van Strandvogels tanken wat energie bij nadat het na 90 minuten 2-2  is geworden.

De spelers van Strandvogels tanken wat energie bij nadat het na 90 minuten 2-2 is geworden.

De spelers van Strandvogels leken echter in de korte rustpauze extra energie te hebben getankt, want de ploeg kende een raketstart in de verlenging. Al in de eerste minuut van het beslissende halfuur kopte Givano Lubbe zijn ploeg op schitterende wijze op voorsprong. Ik stond zelf helemaal aan de andere kant van het veld en dacht dat de voorzet te hoog was. Givano timede echter uitstekend en sprong zo hoog dat hij zijn hoofd perfect achter de bal kon zetten.

Dit was een tik die Winkel eigenlijk niet meer te boven kwam. Twee minuten later kon de ook al prima ingevallen Dawid Zerek de bal maar net niet binnen glijden na een lage voorzet. En ook in de 5e minuut van de verlenging had Dawid pech toen de keeper redding wist te brengen na zijn schot. In plaats van zelf te scoren, zorgde Dawid Zerek in de 9e minuut dan maar voor een beslissende assist. Hij zette Jordy Weel alleen voor de keeper en die bleef ontzettend rustig en maakte de 2-4. Nu kwam echt alle euforie er uit, het bovenlijf werd ontbloot en iedereen was door het dolle heen. De gele kaart die Jordy hierdoor moest incasseren, voelde waarschijnlijk in dit geval als een soort trofee.

Hiermee was de wedstrijd wel gespeeld, maar er moest ook nog een tweede helft gespeeld worden. En ook daarin ging Strandvogels op dezelfde voet verder. Edwin Hoogland maakte na twee minuten een zeldzaam foutje door over de bal heen te maaien. Maar hij kon dit foutje gelukkig zelf nog redelijk eenvoudig oplossen.

Fraaie redding van Edwin Hoogland in de 2e helft van de verlenging.

Fraaie redding van Edwin Hoogland in de 2e helft van de verlenging.

Een paar minuten later strooide Givano Lubbe nog wat extra zout in de Winkelse wond door 2-5 te maken. Wel geholpen door de keeper die de eerste inzet van Givano slecht verwerkte waardoor hij de kans kreeg in de rebound alsnog te scoren.

Na de nodige wissels, er mocht door de verlening extra gewisseld worden, ging Strandvogels op zoek naar een mooi slotakkoord. Dat volgde zo’n vijf minuten voor het einde van wedstrijd. Weer was het Givano  Lubbe die scoorde, het liftte de bal heel netjes over de keeper heen en bepaalde daarmee de eindstand op 2-6.

Zo is een prachtig seizoen voor Strandvogels op de mooist mogelijke manier geëindigd. Promotie naar de 3e klasse, voor de tweede keer in het bestaan van de club, is een fantastisch cadeau voor het 90-jarige jubileum. Ik wil de spelers daarvoor namens de club ontzettend bedanken. Daarnaast uiteraard ook dank aan de vertrekkende trainer Patrick de Vries en zijn assistent Peter Smit. Wellicht dat we elkaar volgende jaar weer treffen in de 3e klasse, want ook hun nieuwe club Flevo promoveerde uit de 4e klasse.

Het volledige team dat de historische promotie tegen Winkel bewerkstelligde;  staand vlnr Edwin Hoogland, Stijn Sierkstra, Merlijn Weel, Martijn Weel, Twan Dekker, Niek Broersen, Tigo Harder, Tim Broersen, Rowin de Wit, Patrick de Vries, Jordy Weel, Peter Smit en Rinus van der Meer. Onder vlnr; Jeroen Mol, Lars Groot, Dawid Zerek, Siebren Waardenburg, Givano Lubbe, Matthijs Huisman, Gerald Broedersz en Bryan Broedersz.

Het volledige team dat de historische promotie tegen Winkel bewerkstelligde;
staand vlnr Edwin Hoogland, Stijn Sierkstra, Merlijn Weel, Martijn Weel, Twan Dekker, Niek Broersen, Tigo Harder, Tim Broersen, Rowin de Wit, Patrick de Vries, Jordy Weel, Peter Smit en Rinus van der Meer.
Onder vlnr; Jeroen Mol, Lars Groot, Dawid Zerek, Siebren Waardenburg, Givano Lubbe, Matthijs Huisman, Gerald Broedersz en Bryan Broedersz.

Dank ook aan v.v. Hauwert ’65 voor het beschikbaar stellen van hun accommodatie en de perfecte organisatie rondom deze beslissingswedstrijd.

P1090364

P1090379 P1090383 P1090384 P1090387

 

Competitiestanden

Programma, uitslagen en topscoorders

De Beker

Geplaatst in Strandvogels 1