Derby in Andijk; resultaat is goed, spel wordt beter

Sporting Andijk 1 - Strandvogels 1 (competitie)

Wedstrijddatum: zondag 29 september 2019
Uitslag: 1-4 (0-1)
Scoreverloop: Tim Broersen 0-1; Jordy Weel 0-2 (penalty); 1-2; Jordy Weel 1-3 (penalty); Tijmen de Kroon 1-4

Selectie:
Edwin Hoogland; Mitch Hofland, Tigo Harder, Jeroen Mol en Merlijn Weel; Hessel Waarden-burg, Siebren Waardenburg, Tim Broersen en Stijn Sierkstra; Dawid Zerek (Tijmen de Kroon) en Jordy Weel (Arjan Koomen)

Net als vorige week tegen DWB won Strandvogels de derby tegen Sporting Andijk met 4 tegen 1. En net als vorige week deed het dat onder meer via twee penalty’s. Daarom boven dit verslag dezelfde kop als vorige week, met één verschil. Vorige week was het spel onder prachtige weersomstandigheden nog matig, deze week was het zeer matig weer maar was het spel een stuk beter.

Aanvoerder Mitch Hofland won de toss en koos er voor te starten met de wind in de rug.

Strandvogels begon sterk aan de wedstrijd en gunde Sporting Andijk weinig tijd en ruimte. Dat was verstandig, want HSV Sport maakte die fout vorige week naar verluidt wel. En dat zorgde er voor dat de Andijkers zeer verrassend en knap met 1-4 wonnen in Hoorn. Strandvogels pakte de klus in Andijk echter voortvarend op. Het eerste kansje was voor Mitch Hofland na 7 minuten spelen, maar dit leverde nog (net) niets op.

Weer 7 minuten later was het wel raak toen Tim Broersen aan het einde stond van een prima aanval.

Daarna zorgde de verder foutloos spelende Jeroen Mol voor enige paniek door te kort terug te spelen, door goed uit te komen herstelde Edwin Hoogland deze fout.

Op het herstellen van het foutje van Jeroen Mol na was er in de eerste helft weinig werk voor Edwin Hoogland.

Strandvogels had het windje in de rug maar dwong slechts af en toe een kansje af, zoals Jordy Weel in de 17e minuut en broer Merlijn in de 20e minuut. Beide pogingen leverden echter geen treffer over, net zoals het afstandsschot na een halfuur spelen. Even later haalde Merlijn Weel verwoestend uit na een corner, de bal leek op weg richting doel, maar de keeper redde prachtig.

Tien minuten voor rust lag de bal dan eindelijk voor de tweede keer in het Andijker net, maar deze treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Een VAR hebben we in het amateurvoetbal niet, dus we gaan er maar vanuit dat dit terecht was.

Zoals verwacht kwam Sporting Andijk getergd uit de kleedmakers, maar nadat de thuisploeg uitgeraasd was, nam Strandvogels het initiatief weer over.

Tigo Harder was één van de 4 basisspelers bij Strandvogels met een verleden bij Sporting Andijk. Later was invaller Tijmen de Kroon de vijfde.

Jordy Weel werd gevaarlijk door een schot, maar dit werd goed gekeerd door de keeper. Een paar minuten later probeerde Tim Broersen het ineens uit een vrije trap, maar ook nu had de doelwachter van Andijk er goed het oog in.

Na ongeveer een halfuur spelen leek het doek te vallen voor de gastheren toen de bal op de stip ging. Siebren Waardenburg pingelde zich vrij in het strafschopgebied en ging onderuit. Jordy Weel nam deze klus ook deze week op zich en hoewel de keeper er nog dicht bij zat, was het 0-2 voor de Vogels.

Strandvogels leek op rozen te zitten maar al snel was de marge van één doelpunt verschil weer terug. Andijk deed wat Strandvogels in de eerste helft verzuimde met de wind in de rug; uithalen wanneer je de kans hebt. Edwin Hoogland beroerde de bal nog wel, maar kon de tegentreffer niet voorkomen.

Edwin Hoogland moet capituleren, het is 1-2 en de wedstrijd ligt weer open.

En dan kun je wel veel beter veldspel dan de tegenstander op de mat leggen, met slechts één doelpunt voorsprong kan het alle kanten nog op. Strandvogels bleef daarom op zoek naar een derde treffer waarbij vooral Hessel Waardenburg een belangrijke rol op zich nam, als rustpunt op het middenveld vrijwel steeds aanspeelbaar. Kansen kwamen er voor Tim Broersen, maar hoewel ook hij een prima wedstrijd speelde, lukte het hem niet zijn doelpuntentotaal op te voeren. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal ging de verder prima spelende keeper van Andijk in de fout bij een corner. Hij liet de bal los en trok daarna Mitch Hofland onderuit in een poging de bal weer te pakken. Weer ging de bal op de stip en Jordy Weel maakte vanaf die plek zijn 4e seizoenstreffer, allemaal na penalty’s.

In de 90e minuut kreeg Arjan Koomen de ondankbare taak als invaller het veld in te mogen. Uit deze minimale speeltijd haalde hij echter het maximale rendement door met een loepzuivere voorzet de 1-4 van Tijmen de Kroon voor te bereiden.

Volgende week ontvangt Strandvogels als koploper St. George. Die ploeg speelde zondag niet omdat de wedstrijd tegen De Valken werd afgelast. Bij de seizoensopening wonnen de Spierdijkers overtuigend met 0-6 bij Berkhout.